Det finns riktigt många olika espressomaskiner på marknaden, och det kan verka fullständigt oöverskådligt – Vi gör ett försök här med att hjälpa dig med att välja rätt typ.

Utgångspunkten är, att pris och kvalitet följs åt. Således är billigare maskiner oftast tillverkade av billigare komponenter, vilket på sikt ger en sämre kopp kaffe än dyrare maskiner.

Grundläggande skall du göra det klart för dig, är om du skall ha en hel- eller halvautomatisk maskin. En helautomatisk kan vara en fördel för dig, om du inte har intresse eller tålamodet att själv mala dina espressobönor, dosera och brygga. Med en helautomatisk maskin är det smidigt och enkelt – den klarar i stort sett hela processen själv.

Är du däremot intresserad av att själv mala espressobönorna, dosera och brygga, då får du möjligheten att göra en betydligt bättre espresso genom att välja en bra halvautomatisk maskin.

 

Helautomatisk maskin

Helautomatiska espressomaskiner har automatiserat hela bryggningen av din espresso. Maskinen maler, doserar, stampar bönorna och brygger kaffet.

När du har fyllt hela espressobönor i maskinens behållare och vatten i tanken, är det bara att välja vilken typ av espressobaserat kaffe du skall ha med ett tryck på en knapp, så klarar maskinen av resten.

Maskinerna har inbyggd kaffekvarn, och på flesta maskiner kan du själv justera förmalingsgraden och således även justera kaffets styrka. På de lite mera avancerade modellerna kan du vanligtvis även justera andra förhållanden, som ger dig den espresso, som du vill ha den.

Helautomatiska maskiner har också ett ångrör för skumning av mjölk för Café Latte eller Cappuccino, och vissa maskiner är till och med utrustade med inbyggd behållare för mjölk. De mest avancerade har en automatisk mjölkskummare som en integrerad del av bryggprocessen. Det innebär att du bara trycker på en knapp för att få ett färdigt Café Latte eller Cappuccino.

En helautomatisk maskin är lätt att underhålla, det enda du behöver göra är, att med jämna mellanrum tömma droppbacken och ta bort använda bönor. Många maskiner är i dag utrustade med rengörings- och avkalkningsprogram – och då kan det inte vara mycket enklare!

Exempel på en riktigt bra helautomatisk maskin är GAGGIA Brera.

 

Halvautomatisk maskin

En halvautomatisk maskin kräver lite mer arbete. De har ingen inbyggd kvarn och då måste du själv mala kaffebönorna, dosera och stampa kaffet i filterhållaren. I gengäld är det en fördel eftersom du då har många fler möjligheter att göra just din espresso, som du tycker att den skall vara, men det kräver dock lite övning.

Om du vill ha fullt utbyte av din espressomaskin, skall du även anskaffa en kvarn, så att du kan mala dina espressobönor själv. Det är en otroligt stor skillnad på att kunna välja exakt rätt förmalingsgrad för maskinen och färskmalet kaffe smakar alltid så mycket bättre än pulveriserade konsumentprodukter man kan köpa i dagligvaruhandeln.

Efter dosering sätter du filterhållaren i espressomaskinens grupphuvud. Själva bryggningen startar och stoppar du manuellt med maskinens avbrytarknapp. För att uppnå den perfekta espresson med den rätta krämen, skall du prova dig fram med förmalingsgraden, och hur hårt du stampar kaffet i filterhållaren.

Kvalitet och kapacitet svänger mycket mellan olika halvautomatiska maskiner. Maskinernas materialval är avgörande, de billiga har små kittlar i aluminium på 1-2 dl., de dyrare har större kittlar gjorda av koppar på enda upp till 1,5 liter. Kittelns storlek är avgörande för maskinens kapacitet, inte minst när det gäller skumning av mjölk. Här är de dyrare maskinerna oftast utrustade med värmeväxlare eller två kittlar, vilket möjliggör samtidig bryggning av espresso och skumning av mjölk.

Ett exempel på en riktigt bra halvautomatisk maskin är RANCILIO Silvia.

 

Denna vägledning är inte på något sätt tänkt att vara uttömmande, utan drar endast upp huvudlinjerna.

Kom ihåg också att espressomaskinens värsta fiende är kalkansamlingar i systemet. Det är oerhört viktigt att använda kalkfilter på maskinen och man kan med fördel använda filtrerat vatten, exempelvis från vår Filterkanna BRITA, som du hittar under kategorin ”Vattenfiltrering”.


HemHem

Varukorg  

(empty)
Annonsering

Specials

Nemox Gelato K-TECH
Nemox Gelato K-TECH
Old Price: 6,495.00 Kr.
New Price: 5,195.00 Kr.

Tillverkare